BNP Paribas in België Nieuws & pers
01/19/2012 - ,

BNP Paribas Wealth Management zet zich in voor een sociale en solidaire economie

Doorsturen naar een vriendDoorsturen naar een vriend PrintPrint

BNP Paribas Wealth Management ontwikkelt, met partners als PhiTrust, een verantwoord en solidair beleggingsaanbod.

Ingepast in het gamma MVB (Maatschappelijk Verantwoord Beleggen) van BNP Paribas Wealth Management, biedt het bedrijf PhiTrust Partenaires de mogelijkheid om economisch leefbare ondernemingen die een meetbare sociale en/of milieu-impact hebben, te financieren en te begeleiden.
BNP Paribas Wealth Management is de eerste bank om aan klanten die sociale impact willen combineren met financiële prestaties, een belegging in PhiTrust Partenaires voor te stellen.

PhiTrust Partenaires investeert in bedrijven die vernieuwende oplossingen voorstellen in de strijd tegen uitsluiting, voor sociale cohesie en duurzame ontwikkeling.

Talrijke sociale en solidaire ondernemingen ontwikkelen zich vandaag in Europa en Afrika en zijn op zoek naar financiering en begeleiding om over de middelen te beschikken om te groeien en om de sociale opdrachten die ze zich hebben gesteld, te verwezenlijken. PhiTrust Partenaires heeft momenteel al 8 miljoen euro in 19 sociale bedrijven in Europa en Afrika geïnvesteerd en neemt actief deel aan de strategische begeleiding van de gefinancierde ondernemingen.

Phitrust Partenaires financiert meer bepaald inschakelingsbedrijven in Frankrijk en Duitsland (La Varappe, Ecodair, Dialog in the dark), bedrijven voor microfinanciering in Italië en Frankrijk (Permicro, Microfinance Solidaire), bedrijven die de toegang tot basisproducten vergemakkelijken (melkproducten en waterzakken) in Senegal en Kameroen (La Laiterie du Berger en Sawawa), toegang tot sociale huisvesting in Frankrijk (Chenelet), enz…

Deze bedrijven verschaffen werk aan 552 personen met een handicap, creëren 1.744 banen voor langdurig werkzoekenden, en geven steun aan 26.587 microbedrijfsleiders.

Het engagement van BNP Paribas Wealth Management aan de zijde van PhiTrust Partenaires wordt versterkt door een zuivere investering, waarmee het zijn wil bevestigt om een solidaire economie te financieren.

Dit partnership past overigens in het solidariteitsbeleid van de groep, in het bijzonder op het vlak van microfinanciering, in Frankrijk en daarbuiten: in Frankrijk werkt BNP Paribas al meer dan 15 jaar samen met Adie (Association pour le Droit à l’Initiative Économique) waardoor de groep aan belangrijke acties rond tewerkstelling en oprichting van bedrijven heeft deelgenomen.

In Italie steunt BNP Paribas BNL de grootste instelling van het land voor microfinanciering, Permicro.
In België heeft BNP Paribas Fortis in 2009 actief deelgenomen aan de creatie van Microstart, een joint venture tussen Adie, BNP Paribas Fortis en het EIF (Europees Investeringsfonds) dat microbedrijfsleiders financiert.
Ook in het Verenigd Koninkrijk is BNP Paribas partner van Fair Finance, instelling voor microfinanciering.

De start van het Projet Banlieues in 2005 heeft BNP Paribas de kans gegeven vele banden te smeden met de lokale actoren van de solidaire economie in alle grote Franse steden. Maar meer algemeen bestaat de rol van de bank erin al wie activiteiten creëert, innoveert of ontwikkelt, te begeleiden. De sociale bedrijven, de coöperatieven, alsook het verenigingsleven maken deel uit van de actoren die BNP Paribas als bank steunt en waarvan zij de bijdrage tot de samenleving erkent.

Over BNP Paribas Wealth Management (www.wealthmanagement.bnpparibas.com)
Als 8e private bank ter wereld is BNP Paribas Wealth Management aanwezig in bijna 30 landen en beheerde het per einde 2010 voor 257 miljard euro aan activa. Ruim 6.000 specialisten patrimoniaal beheer in alle belangrijke wereldcentra bieden privébeleggers gevarieerde oplossingen om hun vermogen te beheren en te optimaliseren.

Over PhiTrust Partenaires (www.phitrustpartenaires.com)
PhiTrust Partenaires is een beleggingsbedrijf dat baanbrekend is in het solidair investeren in Frankrijk en dat zich heeft gespecialiseerd in de financiering en begeleiding van economisch leefbare projecten gericht op solidariteit en duurzame ontwikkeling.

Als actor voor de ontwikkeling naar een meer rechtvaardige en verantwoordelijke samenleving, steunt PhiTrust Partenaires niet-beursgenoteerde bedrijven die een gunstige impact hebben op de samenleving in Europa en Afrika.

PhiTrust Partenaires beschikt over het Finansol-keurmerk dat garant staat voor zijn solidaire dimensie en is lid van het Europese netwerk European Venture Philanthropy Association.


Perscontact:

BNP Paribas
Julie Beuter - julie.beuter@bnpparibas.com - +33 1 57 43 06 63

PhiTrust Partenaires
Florence Goudchaux - florence.goudchaux@phitrust.com - +33 1 55 35 07 56