BNP Paribas in België Over BNP Paribas
BNP Paribas Fortis Film Days movie watchers

Sponsor en geldschieter van de zevende kunst

Sinds het ontstaan van de Groep in 1973 onderhoudt BNP Paribas nauwe banden met de filmwereld. Ook in België werden vanaf 2010 sterke partnerships aangegaan ter ondersteuning van de 7de kunst.

Onze meervoudige steun is gebaseerd op verschillende waarden die wij delen met de Belgische cinema: nabijheid en bereikbaarheid, innovatie en creativiteit, het realiseren van dromen, een positieve kijk op verandering in een wereld die voortdurend evolueert.

Cinevox, de etalage van de Belgische film

Cinevox, Dutch_Broken circle breakdownSinds de oprichting in 2011 steunen wij het social media-platform Cinevox, het uithangbord van de Belgische cinema.

Cinevox brengt actueel bioscoopnieuws, verslagen van de officiële competities en biedt achtergrondinformatie over de Belgische film. Op het platform vindt men ook exclusieve interviews met regisseurs en zelfs nog niet vertoonde beelden uit films die nu worden gedraaid. Een pak boeiende filminformatie dus en een eerbetoon aan de diversiteit van onze filmproductie.

Een spot van het Cinevox-magazine wordt dagelijks vertoond in het voorprogramma van meer dan 350 bioscoopzalen.

De website www.cinevox.be heeft uitlopers naar Twitter en Facebook met duizenden fans, zowel professionals als filmliefhebbers.

De trots van de Belgische filmsector

Wij sponsoren elk jaar zowel de Ensors als hun Franstalige equivalent de Magritte du Cinéma. Naar het model van de Amerikaanse Oscars belonen deze felbegeerde prijzen de trots van de Belgische filmsector.

‘Marina’ werd de grote winnaar van de Ensors die in september 2014 werden uitgereikt op het Filmfestival van Oostende.  De film sleepte zeven prijzen in de wacht. Vlnr producent Peter Bouckaert, acteur Matteo Simini, actrice Evelien Bosmans, costumière Catherine Marchand, art director Hubert Pouille en regisseur Stijn Coninx.

‘Marina’ werd de grote winnaar van de Ensors die in september 2014 werden uitgereikt op het Filmfestival van Oostende. De film sleepte zeven prijzen in de wacht. Vlnr producent Peter Bouckaert, acteur Matteo Simini, actrice Evelien Bosmans, costumière Catherine Marchand, art director Hubert Pouille en regisseur Stijn Coninx.

Sinds enkele jaren heten de Vlaamse filmprijzen ‘De Ensors’ ter ere van de Vlaamse grootmeester in de schilderkunst en zijn vernieuwende kunstbeweging. De prijzen huldigen de vele Vlaamse producties die België rijk is en worden elk jaar in september uitgereikt tijdens het Filmfestival in Oostende.

Sinds 2014 is BNP Paribas Fortis niet alleen hoofdsponsor van de uitreiking van de Ensors, de feestelijke afsluiter van het Filmfestival van Oostende, maar ook partner van het festival zelf.

De Magritte du cinéma gaan naar Franstalige films van Belgische cineasten en naar Franstalige of Nederlandstalige acteurs van eigen bodem die in de films meespelen. De uitreiking gebeurt in samenwerking met de Académie André Delvaux en Be TV na een stemming door zowat 800 Belgische filmprofessionals.

www.filmfestivaloostende.be

Het Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen, een toonbeeld van de 7de kunst

Via Cinevox is de bank partner van het Festival international du film francophone, dat ieder jaar in oktober plaatsvindt in de Waalse hoofdstad.

Het FIFF zet een rijk scala van Franstalige creaties in de schijnwerper – auteurscinema, werk van jonge regisseurs, vooral producties van eigen bodem maar ook films uit Frankrijk, Roemenië, Zwitserland, Quebec, Sub-Saharisch Afrika, de Maghreb en Libanon.

In 2014 stonden 150 films geprogrammeerd op het festival, waaronder 15 in officiële competitie in strijd om een gouden Bayard. Het festival trekt ieder jaar meer dan 30.000 toeschouwers aan. De publieke belangstelling wordt aangewakkerd door de aanwezigheid van bekende namen. In 2014 waren dat Michel Piccoli en Audrey Tautou; zij gaven Namen even de exclusieve allure van een klein Cannes.

www.fiff.be

De BNP Paribas Fortis Film Days, een mooie manier om het bioscoopbezoek aan te moedigen

In de maand september kunnen de filmliefhebbers en het grote publiek tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days elk jaar gedurende vier dagen naar de bioscoop gaan voor slechts 4 euro.

Nagenoeg alle Belgische bioscopen nemen deel aan de BNP Paribas Fortis Film Days. Sinds 2011 kan de toeschouwer in het kader van de Cinevox Happenings ook avant-premières bekijken in aanwezigheid van de filmploeg.

Zo worden elk jaar de grote kanonnen bovengehaald om het nieuwe filmseizoen in te zetten.

www.filmdays.be

Het Be Film Festival, een kijk op het Belgisch filmlandschap

BNP Paribas BE_Sponsoring_CINE_be Film Festival_596x383Het Be Film Festival biedt elk jaar avant-premières en een retrospectieve van de beste binnenlandse films van het afgelopen jaar die prijzen haalden op de grote festivals.

In 2012 was BNP Paribas Fortis voor de eerste keer presenting partner van het Be Film Festival.

Dit Belgisch filmfestival heeft eind december plaats op twee prachtige locaties, BOZAR en CINEMATEK, in Brussel.

Het programma is erg gevarieerd en omvat zowel Nederlandstalige als Franstalige producties, een handige manier dus om films van de andere gemeenschap te ontdekken.

www.filmfestival.be

CINEMATEK, een eeuw Belgische filmgeschiedenis

CINEMATEK entrance, BrusselsIn samenwerking met onze culturele partners BOZAR en Flagey steunen wij CINEMATEK, het Koninklijk Belgisch filmarchief.

CINEMATEK zorgt ervoor dat een indrukwekkende collectie van films met een esthetische, technische of historische waarde geconserveerd wordt en dat het cinematografisch erfgoed levend wordt gehouden.

CINEMATEK wordt gesubsidieerd door het Federale Ministerie van Wetenschapsbeleid en houdt tevens uitgebreide documentatie bij over de cinematografische kunst in ons land.

Op die manier dragen wij ertoe bij, dit erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen.

www.cinematek.be

BNP Paribas Fortis Film Finance, take one, action BNP Paribas Fortis Film Finance

De financiering van talrijke film- en televisieproducties in ons land via BNP Paribas Fortis Film Finance vervolledigt onze sponsoringstrategie.

Sinds zijn oprichting in 2008 heeft BNP Paribas Fortis Film Finance ruim 120 producties (films, tv-series en documentaires voor de bioscoopzalen) gefinancierd, meer dan 1.000 beleggers overtuigd, en zowat 165 miljoen euro geïnvesteerd voor rekening van derden.

Meer informatie over BNP Paribas Fortis Film Finance.

  • BNP Paribas